Valioliiga

Valioliiga on maailman seuratuin jalkapallosarja ja Englannin korkein jalkapallon sarjataso, jonka historia juontaa kaudelle 1992–1993. Tällöin 22 Englannin silloisessa 1. divisioonassa pelannutta jalkapalloseuraa erosi The Football Leaguen alaisuudesta ja sai oman päätösvallan koskien televisiointi- ja sponsorisopimuksia. Valioliiga perustettiin täysin kaupallisista syistä, eikä se tuonut jo olemassa olevaan sarjajärjestelmään käytännössä mitään muutoksia. Erityisesti tv-rahoituksen kasvun vuoksi Valioliigalla on ollut aiempaa paremmat taloudelliset edellytykset hankkia huippupelaajia muista sarjoista ja sitouttamaan heidät helpommin omiin seuroihinsa. Valioliiga onkin tuottanut suuria profiilipelaajia ja maailmanluokan jalkapalloilijoita, ja siellä myös pelaa Euroopan sarjoista toiseksi eniten ulkomaisia pelaajia. Esimerkiksi kaudella 2015–2016 59,9 prosenttia Valioliigan pelaajista oli ulkomaalaissyntyisiä.

Vahvojen seurojen taistelua

Valioliigaa ovat hallinneet perinteisesti erityisesti seuraa: Arsenal, Liverpool, Chelsea ja Manchester United. Näiden neljän joukkueen ylivoima oli käsittämätöntä varsinkin kausilla 2002–2009. Valioliigan historian ensimmäisen maalin teki Sheffield Unitedin Brian Deane Manchester Unitedin verkkoon sarjan avauskierroksella. Vaikka Manchester United hävisikin tämän pelin, voitti se lopulta ensimmäisen mestaruuden. ManU onkin voittanut Valioliigan yhteensä 13 kertaa, kun kausia on pelattu kaikkiaan 27. Samojen seurojen voittaessa vuosi toisensa perään on noussut huolta siitä, että Valioliiga ei jaksaisi enää kiinnostaa katsojia. Huoli on kuitenkin ollut aiheetonta, sillä Valioliiga on yksi maailman seuratuimmista jalkapallosarjoista ja yllätystulokset ovat tavallisia. Selkeimmin tämä huomattiin kaudella 2015–2016, kun Leicester City voitti sensaatiomaisesti mestaruuden.

Liverpoolin mestaruushuumaa

Tällä kaudella Liverpool, yksi Valioliigan suursuosikeista, rikkoi lähes 50 vuotta vanhan ennätyksen ottamalla 22. peräkkäisen kotivoittonsa Englannin pääsarjassa. Liverpool johtaakin nyt Valioliigaa ylivoimaisesti. Joukkueen kannattajat janoavat kuumeisesti mestaruutta, joka jo useamman kerran on liukunut seuran ulottumattomiin. Kausilla 2008–2009 ja 2013–2014 Liverpool sijoittui Valioliigassa toiseksi Manchester Unitedin napatessa mestaruuden molempina kertoina. Tällä kaudella näyttää kuitenkin siltä, että Liverpool pelipaita lämmittää yhä useamman ylpeän kannattajan harteita, sillä seura tarvitsee vain muutaman pisteen varmistaakseen historiallisen mestaruutensa. Vaikka Valioliigan kausi 2019–2020 saattaakin jäädä pelaamatta loppuun, on päivänselvää, että sarjaa nyt johtava Liverpool jättää pysyvän jäljen koko sarjan historiaan. 29 kierroksen jälkeen se johtaa sarjaa murskaavasti keräämillään 82 pisteellä.