Näin pidät kuntoa yllä kesällä

Aurinko hohkaa kuumana ja sää on kirkas. Rannalla loikoilu ja ruskettuminen kuulostaa paljon houkuttelevammalta kuin hikisellä kuntosalilla rehkiminen. Proteiinijuomien sijasta maistuisi lasi huurteista olutta tai hyvää viiniä. Kysymys kuuluukin, kuinka pitää kuntoa yllä myös kesäaikaan? Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia hyviä kesäliikuntalajeja ja -tapoja, joiden parissa sekä fyysinen että psyykkinen terveys kohenevat.Yleisin kesäliikuntalaji on ehdottomasti pyöräily. Riittää, että pyörä on huollettu ja päässä on kypärä, muuten kunto tuntuu kasvavan kuin itsestään. Pyörä on mainio väline paikasta toiseen liikkumiseen, ja se vahvistaa tehokkaasti ala- ja keskivartalon lihaksia. Jos omaa pyörää ei vielä ole, Cykelkraft on yksi monista hyvistä sivustoista sellaisen hankkimiseen.

Uinti ja lenkkeily

Kun Suomen vesistöt vihdoin touko-kesäkuussa lämpenevät, leudot uintivedet kannattaa hyödyntää. Uinti harjoittaa tasapuolisesti sekä ala-, ylä- että keskivartaloa, ja parantaa huomattavasti hengitys- ja verenkiertoelinten toimintaa. Esimerkiksi hapenottokyky paranee ja riski sydänkohtaukseen tai korkeaan verenpaineeseen pienenee. Uinti sopii myös aloitteleville urheilijoille ja laihduttajille, sillä niveliin ei kohdistu niin paljon iskuja kuin juoksussa.Toinen kesäaikaan yleistyvä liikuntamuoto on lenkkeily. Lenkkeily voi olla mitä tahansa kävelyn ja sprinttijuoksun väliltä – sinä päätät tahdin! Kesällä ulkona liikkuminen on erityisen palkitsevaa, ja metsien vihreys kohentaa huomattavasti myös henkistä hyvinvointia. Monet lenkkeilevät intervalleissa, aloittaen kevyesti kävelemällä ja hölkkäämällä aina muutaman minuutin silloin, kun siltä tuntuu. Lenkkeily vahvistaa koko kehon lihaksistoa.

Kehonpainoharjoitteita ulkosalla

Kesällä moni siirtyy kuntosaleilta ulkoilmaan harjoittamaan kehonsa lihaksia. Eräs tehokas tapa saada hiki virtaamaan on kuntopiirit. Kuntopiirin sisällön voi päättää itse, mutta myös valmiita ohjelmia on netti pullollaan. Kuntopiiri voi olla täysin kehon painolla suoritettava, tai siihen voi liittyä esimerkiksi kuminauhojen tai kahvakuulien käyttöä. Kuntopiirin voi päättää 100 metrin juoksuun.Hyvä esimerkki tehokkaasta kuntopiiristä on sellainen, jossa aktivoidaan tasapuolisesti kaikkia kehon lihasryhmiä. Kuntopiiri voi alkaa esimerkiksi jalkoja ja takapuolta rasittavilla kyykyillä, ja jatkua punnerruksiin, joiden aikana alavartalo lepää. Seuraavaksi vuorossa voisi olla esimerkiksi lankku, joka rasittaa vatsa- ja selkälihaksia, sekä jonkin verran myös käsiä. Kuntopiirin voi suorittaa vaikka rannalla, ja treenin voi päättää pulahtamalla veteen!